Îngrijirea buchetelor
Dragi cititori
Pentru ca se apropie sarbatoarea Sfintei Maria si veti primi flori, azi ne-am propus sa scriem despre modul in care putem face ca buchetele primite sa reziste cat mai mult, pentru a va bucura de ele cat mai mult timp.
Florile din vaza pot fi ajutate sa aiba o viata mai lunga daca le pregatim corespunzator.
In primul rand trebuie sa ne asiguram ca vaza sau vasul in care sunt asezate este fara praf resturi de la florile mai vechi.
Se intampla adesea ca o frunza uscata sa se lipeasca de peretii vazei. Odata ce va intra din nou in contact cu apa se va descompune si va altera florile.
Regula de baza spune ca nu vom pune buchetul cu totul in vaza (inclusiv ambalajul). Il vom desface si vom aranja floare cu floare dupa ce am curatat fiecare fir.
De ce e important? Pentru ca in buchet florile sunt stranse, aerul nu circula printre ele si se ofilesc rapid. In plus, fiind foarte stranse, apa e impiedicata sa circule asa cum trebuie.
Dupa ce am desfacut buchetul trebuie sa pregatim firele de flori. Trebuie scurtate cu 2-3 cm. Taietura se face sub jet de apa, dintr-o singura miscare, fara sa zdrobim tija pentru ca altfel riscam sa distugem vasele prin care floarea se alimenteaza. Folositi o foarfeca foarte bine ascutita si curata, un cutit ascutit sau un cuter. Atentie insa sa nu va taiati.
Taietura se face in unghi de 45 de grade, astfel incat suprafata pe unde planta se hraneste sa fie mai mare. Daca aveti flori cu tija groasa (cum este tranfirul, firul de hortensia sau crinul), puteti face si o mica taietura de-a lungul tijei, prin jumatatea acesteia. Acest lu cru va permite o crestere a suprafetei de hidatare
Dupa ce le-am scurtat tijele, va trebui sa indepartam frunzele bazale astfel incat nicio frunza sa nu stea in apa. Daca nu vom face acest lucru frunzele putrezesc si, pe langa mirosul foarte urat pe care il degaja, altereaza apa iar florile se ofilesc rapid.
Nivelul apei din vaza cu flori nu trebuie sa fie mai mare de 8-10 cm. Tineti cont ca unele flori amborb mai multa apa (Hortensia si in general florile pe care le vedeti ca fiind fragile), altele mai putin.
Apa din vaza va trebui schimbata la doua zile. Cand schimbam apa va trebui sa verificam tijele, le mai scurtam un pic, taiem tot in unghi. Inainte de a aranja din nou florile din vaza va trebui sa spalam din nou foarte bine vasul. Practic tot procesul se repeta.
Specialistii recomanda ca in apa din vaza sa puneti putin otet de mere si o tableta de aspirina, ele actionand ca o hrana suplimentara pentru flori, aspirina facand ca PHul apei sa se schimbe si hidratarea sa fie mult mai usoara.
Atentionare: Nu puneti florile direct in soare, aer conditionat sau directia ventilatoarelor. In plus nu asezati fructe in apropierea vazelor cu flori (fructele emana un gaz invizibil care fac ca florile sa se usuce mai repede).
Add Comment