Îngrijirea plantelor suculente

Din ce in ce mai des in buchetele sau aranjamentele oferite apar plantele suculente. Aceasta deoarece sunt rezistente si nu totdeuna pretentioase. In plus in buchete pot avea mascata radacina si deci pot fi transplantate, dar ele pot rezista si fara radacini circa 6 luni.

Cum de cele mai multe ori suculentele le primim in aranjamente, udarea lor  este partea esentiala a ingrijirii.

Cactusii si suculentele provin din zone aride, cu precipitatii putine. De aceea si noi acasa va trebui sa le respectam « nevoile ». Suculentele stocheaza apa in radacini si tulpini dar si in frunze.

Suculentele se uda numai atunci cand solul este complet uscat nu doar la suprafata, ci si in profunzime. Lasarea solului sa se usuce are rolul de a stimula cresterea radacinilor sanatoase, in adancime.

Cantitatea de apa pe care o dam plantelor variaza in functie de specie. Ca regula generala, suculentele cu frunze groase se vor uda mai rar decat cele cu frunze mai subtiri. Si asta pentru ca plantele cu frunze groase pot retine o cantitate mai mare de apa.

Perioada dintre udari depinde si de umiditatea atmosferica. In medie se uda o data la doua saptamani sau la 10 zile in lunile de vara, dar daca atmosfera este foarte uscata se pot uda si saptamanal cu cantitati moderate de apa. Iarna se uda si mai rar, o data pe luna sau la doua luni. Suculentele care ierneaza afara nu se uda deloc.

Excesul de apa poate fi fatal. Excesul se vede imediat pe frunze, ele isi pierd culorile si devin sticloase, moi si umede. Partile afectate nu isi mai revin. Puteti incerca sa salvati planta prin taierea frunzelor afectate si replantarea partilor sanatoase.

Nici pe frunze nu e bine sa ramana apa. Incercati sa o asborbiti cu un servetel pentru ca frunzele si tulpinile pot putrezi usor daca stau in mediu umed.

Putem intalni si situatia in care suculentele sufera din cauza lipsei de apa. In acest caz frunzele se zbarcesc si isi pierd din grosime. Udati pana apa iese prin orificiile ghiveciului, asteptati cateva minute apoi aruncati surplusul. In acteva zile planta isi va reveni. E un semn ca va trebui sa udati la intervale de timp mai scurte.

Udarea frecventa si cu cantitati mici nu ajuta plantele. Radacinile vor ramane mici, la suprafata unde vor primi apa de care au nevoie, iar planta va creste mult mai incet.

Aranjamente si buchete cu plante suculente puteti gasi la Floraria nostra din Pitesti, Strada Banu Maracine numarul 18.

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *